måndag 21 juli 2014

Sylt och pajfyllning

Igår var vi hela dagen hos min syster och kokade pajfyllning av körsbären vi plockat och lite hallonsylt. Det blev flera burkar som vi delade på. Kommer bli underbart med körsbärspaj i höst/vinter.






För mig var det helt nytt att koka egen sylt. Det gör man ju inte om man inte har tillgång till egna bär känns det som. Då är det lika lätt att köpa färdig sylt istället för bär att koka sylt av. Men nu blir det ändring på det! Här ska syltas och saftas som aldrig förr. Mamma kokade alltid saft när jag var liten och hennes saft är den godaste som finns! 

Det märks att det är skillnad på bär och bär. Körsbär som vi köpt tidigare i affären har hållt sig fräscha i alla fall en vecka i kylskåpet. Våra egna bär höll inte ens en dag utan att några började mögla! Så det var tur att vi var snabba från skörd till sylt-kokandet. Man undrar ju lite vad de sprutar på allt vi köper i affärerna...

Även om vi plockade och plockade med både stege och modiga deltagare som svingade sig högt upp bland grenarna, fick vi ungefär hälften av bären. Resten sitter utom räckhåll för oss men det bjuder vi fåglarna på. 




Nu börjar våra röda vinbär bli lagom mogna, så till helgen blir det nästa stora skörd. Så härligt med egna bär!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar