Att ha tillgång till ett eget kryddland har jag alltid sett som en riktig lyx! Förra året var jag snabb med att smälla upp odlingslådor precis nedanför trappen där jag planterade kryddor av olika slag. Allt som fick plats tryckte jag i, från persilja och oregano till marockansk mynta och rosmarin.
Hela sommaren var det vackert vid trappen och härligt att kunna kliva ut för att plocka färska kryddor till maten. Vilken dröm!
Även oreganon och timjanplantorna verkar vara på väg att vakna och de har redan börjat sprida sig. Citronmelissen har små pytteblad på gång och salvian och myntan har tyckts överlevt de med.
Rosmarinen har torkat och frusit sönder, men det räknade jag med... Den behöver ju övervintras frostfritt och jag var helt enkelt för oförsiktig och lät den stå kvar ute. Det var ju milt väder såpass länge och när väl köldknäppen väl kom hade jag ingen tanke på mina kryddor.
Jag skulle gärna vilja komplettera mitt kryddland med lite mer ovanliga kryddor. Kanske får bli nästa års projekt?
Måste dock skämmas och erkänna att vi ändå är alldeles för dåliga på att ta tillvara på våra kryddor och använda dem i maten vi lagar. Jag tror det beror på att vi aldrig haft tillgång till ett kryddland förut och färska kryddor är ju annars dyrt att köpa i affären om det ska användas dagligen, så därför glömmer vi oftast bort att gå ut och plocka till matlagningen.
Men detta ska vi ändra på och i år lovar jag att vara noga och skörda ordentligt, både färskt direkt till middagen och för att torka eller frysa och använda resten av året!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar