torsdag 17 september 2015

Kronärtskockor

För att gardera mig detta år sådde jag nya kronärtskockor i våras, eftersom de som jag hade kanske inte skulle överleva vintern. Alla utom två överlevde, vilket resulterade i att jag hade flera nya plantor att plantera ut men ingenstans att sätta dem. Jag gav bort ett gäng och fick sedan idéen att plantera ut de som blev kvar i perennrabatten för att fylla ut luckor där det saknades blommor. Där växer de nu och vi har fått flera skockor att äta. 


Att blanda grönsaker och blommor är ingen dum idé, det gynnar mångfalden och bidrar till ett rikt insektsliv i hela trädgården. Det är dessutom praktiskt om man har lite ont om plats. 

Det är inte bara grönsaker till middagen som skördas flitigt just nu. Även bidrag till efterrätter och barnens "ha-med-frukt" till skolan hittar vi numer på vårt persikoträd.




I år har vi fått mängder med frukt! Det är svårt att slå en solvarm, egenodlad persika i smak. Så saftig, god, len och helt underbar! 

Potatis har vi också fått en hel del av. Vi går ut och plockar det vi ska ha till middagen direkt från landet så länge det går. Resten får ligga kvar under jorden ett tag för att få tjockare skal och sedan hamnar de i källaren för att räcka långt in på vintern. 


De röda potatisarna kommer från en potatis jag måste råkat glömma kvar när jag plockade upp alla förra året, för den växer nämligen i pallkragen där ärtorna håller till i år. Den är enormt stor och tar upp hela utrymmet mellan armeringsnätet som ärtorna växer på och potatisarna vi får är större än en hand! Kanske kan vara en bra idé att "glömma" kvar potatisar i landet även denna vinter? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar